banner

HOME        RECEPTEN        ACHTERGRONDINFORMATIE        LASTIGE WOORDEN        WIST U DIT?        CONTACTINFORMATIE EN VERANTWOORDING

Makreel

Makreel leidt al jaren aan een slecht imago. Het is goedkoop en vet en echt iets voor mensen die niets beters kunnen betalen. Volkomen belachelijk volgens mij. Het is een prachtvis, met een heerlijke smaak, supergezond, heel veelzijdig en heel betaalbaar. Helemaal top dus.makreel 

Makreel is behalve lekker en gezond ook erg mooi. De gewone (Atlantische) makreel heeft van onder naar boven een glimmend vel van zilver naar blauw, met daaroverheen donkere strepen. Zijn lijf heeft een torpedoachtige vorm en hij is heel snel.
De meest voorkomende soort in de handel is de Atlantische makreel, dat is eigenlijk ook de lekkerste. Ze kunnen tot ca. 1 kg groot worden, maar meestal zul je ze kleiner vinden. Die zijn overigens ook lekkerder.  Andere makreelsoorten zijn Spaanse- en koningsmakreel. Ook de
kingfish en wahoo zijn makreelsoorten. Horsmakreel en Goudmakreel zijn dit echter weer niet!
Mijn leerlingen zijn vaak niet zo onder de indruk van de makreel, omdat hij nogal simpel oogt. Hun vertel ik dan vaak het pooier verhaal: vroeger dacht men dat makrelen achter scholen haringen aanzwommen om de mannetjes en vrouwtjes daarvan te koppelen. In  Frankrijk en Engeland is  de pooier daar ook naar vernoemd, en in Nederland de makelaar!!
Overigens is ook de kruisbes, in Frankrijk, naar de vis vernoemd. Makreelbessen dus. Dit zal zijn omdat ze erg goed combineren. Onderaanmakreel de pagina vindt je een link naar het recept. Met makreel kun je sowiezo goed wat zure en pittige smaken toevoegen. De vette sauzen kun je beter mijden, omdat de makreel zelf al veel (goede) vetten bevat.
Het beste kun je het met makreel een beetje simpel houden. Gewoon bakken met een beetje peper en citroensap is eigenlijk al voldoende. Of met kruisbessen dus. Of juist pittig. In de Oosterse keuken kom je hem ook vaak tegen. Ook in blik is het goed te gebruiken, door de salade bijvoorbeeld. De gerookte versie is prima voor op toast, of in een rilette. De vis is zoals alle vette vis prima geschikt voor deze bereiding.

En mocht u tenslotte nog kleinkinderen willen krijgen, geef je schoondochter dan geen makreel in de herfst geen makreel. Volgens een oud Japans gezegde wordt je schoondochter dan onvruchtbaar. Of dat waar is..